Zabawne nakrycia głowy – to zapowiedź karnawału, nowego roku czy dobrej zabawy!
W kolorowych czapeczkach, siedząc na zewnątrz wśród fantazyjnych papierowych
latarenek z wizerunkiem pełni księżyca, ubrani w zabawne śliniaki, biesiadują Szwedzi.
Począwszy od drugiej środy sierpnia aż do końca
miesiąca, niezależnie od wieku, Szwedzi obchodzą Święto Raka zwane Kräftpremiären. To święto od początku lat
’90 ubiegłego stulecia stało się corocznym rytuałem, hucznie obchodzonym podczas pełni księżyca, w
przybrzeżnej części Szwecji.
Ten sezonowy rarytas, to delikatesowa pyszność,
którą gotuje się w osolonej wodzie z dodatkiem kopru. Uzupełnieniem tej nietuzinkowej
potrawy są smakowite sery oraz pieczywo. Trunkiem najlepiej uzupełniającym smak
czerwonego raka na talerzu jest piwo bądź aquavit
– skandynawski
alkohol z mieszanki ziół i przypraw. Biesiada trwa do późnych godzin nocnych,
gdzie przy dobrej ludowej muzyce, rozbrzmiewa radość, rozmowa i dobre jadło
wśród szwedzkich smakoszy.
Warto wspomnieć, że muzyka
oraz dodatki, na których serwuje się owe danie, są zainspirowane motywem
przewodnim tego święta, a mianowicie symbolem raka. Papierowe talerzyki, serwetki,
miski, szklanki i obrusy mają wizerunek raka. Z kolei w piosenkach tematem
przewodnim jest słowo rak.
Z kolei w innych zakątkach Szwecji, tam gdzie
raki są trudno dostępne, w trzeci czwartek sierpnia rozpoczyna się Święto
Śledzia tzw. Surströmmingspremiären. Okazuje się, że śledź kwaszony to zupełnie
inna poezja smaku, a jego amatorzy z wielkim utęsknieniem wyczekują tego
niecodziennego zapachu. Niektórzy, aby uchronić się przed tym intensywnym
smakiem towarzyszącym przy otwieraniu ukwaszonego śledzia robią to w misce z
wodą. Kwintesencją smaku sfermentowanego śledzia są dodatki w postaci świeżo
posiekanej cebuli oraz cieniutkiego podpłomyka, zapijanych alkoholem bądź
mlekiem.
Nie pozostaje mi nic innego,
jak życzyć Wam
smacznego raka
i
przesmakowitego śledzia !
smacznego raka
i
przesmakowitego śledzia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz